Rektör Hotar gitti, davaları sürüyor
DEÜ Eski Rektörü Nükhet Hotar döneminde, mobbinge uğrayan Doç. Dr. Öğretim üyesi Aksel Çelik'e verilen iki disiplin cezası yargıdan döndü.

Fotoğraf Aksel Çelik'in kişisel arşivinden alınmıştır.
Ramis Sağlam
[email protected]
İzmir-Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) sistematik olarak akademisyenlere uygulanan mobbing gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. 2018-2024 yılları arasında DEÜ Rektörlüğü yaptığı yıllarda, üniversite bünyesinde mobbing uygulaması gündemden düşmeyen Hotar, geçtiğimiz yıl şubat ayında Cumhurbaşkanı kararnamesiyle Akdeniz için Birlik (AİB) Türkiye Cumhuriyeti Özel Temsilcisi olarak atanmıştı.
Sendikacı, akademisyen ve personele uygulanan mobbingler nedeniyle açılan davalar sürerken, rektörlüğün aleyhine sonuçlanmaya da devam ediyor. DEÜ Spor Bilimleri Fakültesinde akademisyen olarak görev yapan Doç. Dr. Öğretim üyesi Aksel Çelik hakkında 4 yıl boyunca 15 soruşturma açıldı. DEÜ Eski Rektörü Nükhet Hotar döneminde atanan dönemin dekan yardımcısı T.Ş, aracı kılınarak bizzat şikayet edilen Doç. Dr. Öğretim üyesi Aksel Çelik, açtığı iki davayı daha kazandı.
Soruşturma iki şikayet dilekçesi ile başladı
Doç. Dr. T.Ş'nin, verdiği iki adet dilekçe ile Çelik'in tarafından "mobbing" uygulandığı gerekçesiyle başlatılan soruşturma sürecinin sonunda akademisyen Çelik'e önce aylıktan ve ücretten kesme cezası verildi. Daha sonrada aynı derece cezayı gerektiren fiilin sicilden silinme süresi içinde 3. kez işlendiğinden tekerrür hükümleri uygulanarak "kademe ilerlemesinin durdurulması" cezası uygulanmasına karar verildi. Akademisyen Çelik'in son kademede olması nedeniyle cezası ¼ oranında aylıktan ve ücretten kesmeye dönüştü.
Disiplin cezaları mahkemeden dönüyor
Rektörlük tarafından verilen disiplin soruşturmaları yargıdan lehine dönen Çelik'e verilen ikinci disiplin cezasının tarafı ise Doç. Dr. Şenol Yanar oldu. 5. İdari İdari dava Dairesi'nden oy birliğiyle kesin olarak karar verilirken, İzmir 16. Asliye Hukuk Mahkemesi kararında, "Kişinin gerçek bir olaya dayanan iddiasını kısmen ya da tamamen doğrulayacak kanıtlara dayanarak resmi mercilere başvurması ya da ceza davası açılması hukuka uygun bir davranış olarak kabul edilmelidir." dedi.
Jüri objektif oluşturulmadı
Çelik'in kazandığı davanın gerekçeli kararında İzmir 2. İdare Mahkemesi kadro atanmasına yönelik olarak, Doç. Dr. Ş.Y ile anılan kadroya yapılan başvuruları değerlendiren jüri üyeleri arasında yer alan Prof. Dr. Yusuf Can arasındaki ortak akademik çalışmalar nedeniyle objektif bulunmadı. Objektif olmayan jüri üyesi tarafından yapılan akademik değerlendirmenin tarafsız, objektif ve denetlenebilir bir değerlendirme olamayacağı sonucuna varıldı. Değerlendirme jürisi raporuna dayanılarak yapılan ve davacının yetersiz bulunduğu davaya konu işlemde hukuka uyarlık bulunamadığına karar verildiği belirtildi.
Evrensel'i Takip Et